fredag 31 augusti 2018

Balanserad kost - mindre tricks, mera flexibilitet

I vår bransch blir det mycket prat om mat, kost och ätande. Vi strävar efter att ha koll på trender i matväg. Ibland känns det som att människor önskar att vi skulle rekommendera någon helt ny fantastisk diet, men det gör vi inte. Det regelbundna och mångsidiga ätandet håller i sig som en trygg grundrekommendation, som ändå kan innehålla många personliga nyanser.
Rekommendationen att man skall äta regelbundet har en stark koppling till välfungerande ämnesomsättning. När kroppen får tillräckligt mat tillräckligt ofta, har kroppen möjlighet att hålla igång alla de viktiga funktioner som krävs. Gisela van Der Ster beskriver i sin bok Mattillåtet:

"Alla de processer som hela tiden pågår i kroppens samtliga celler och organ, 24 timmar om dygnet, 365 dagar om året kallas för basalmetabolism. Basalmetabolismen kräver bränsle - som vi förstås får från maten - för att celler och organ ska fungera normalt. / Kroppen ersätter utslitna celler, ser till att tillväxt och läkning fungerar, bryter ner mat och utsöndrar slaggprodukter, producerar enzymer, hormoner och urin, reparerar muskler och får dem att arbeta." 
Om kroppen inte får tillräckligt med regelbunden energi, blir kroppen tvungen att köra ner ämnesomsättningen och prioritera de viktigaste funktionerna i kroppen. Det kan leda till en lång rad mer eller mindre obehagliga symptom.

Grunden är alltså regelbundenhet och mångsidighet. Följande nivå är balans och flexibilitet. Även den mest hälsosamma kosten blir ohälsosam om den börjar begränsa vardagen till den punkt att man börjar må dåligt. Om man får dåligt samvete när man äter något utanför den så kallade hälsosamma kosten, betyder det att flexibiliteten inte får plats. Balans innebär att man kan ta hand om sin kropp med mat och motion men samtidigt ge det spelrum kroppen och livet behöver.

Fundera lite på hur ditt ätande är i förhållande till regelbundenhet, mångsidighet, balans och flexibilitet. Har du redan hittat en välfungerande helhet? Om inte, är det något vi gärna hjälper med. Livslust-projektet erbjuder tre kostnadsfria besök till unga och unga vuxna. Besöken erbjuds med låg tröskel, så man är välkommen att komma och fundera tillsammans utan diagnoser eller remisser. Ta kontakt om du känner för det!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar