måndag 25 juni 2018

När ångesten tar över - några tips om självhjälp

Det trycker i bröstkorgen, lite som någon skulle sitta på den. Det pirrar i kroppen, men inte på ett bra sätt. Hjärtat bultar. Det känns svårt att slappna av. Man sitter där med en massa tankar och allt det som kroppen säger. Man har lust att fly, men kan inte fly från sig själv. 
Ångest är något vi alla periodvis upplever i livet. Vårdguiden beskriver ångest såhär: "Ångest är en stark oro eller rädsla som tydligt känns i kroppen. Det är obehagligt men inte farligt att ha ångest."

Samtidigt som ångest kännetecknas av vissa drag och sensationer är ångesten en individuell upplevelse och kan kännas lite olika. Ibland kan det hända att man inte vet att det man känner är ångest, trots att man vet att något inte är som det skall.
En vanlig reaktion till ångest är att man vill fly. Sopa under mattan, försöka glömma, dölja, och bara fylla sin vardag med så mycket av något annat att man inte är tvungen att handskas med ångesten. Men om grundorsaken förblir obearbetad är det svårt att bli av med ångesten genom att undvika känna den. Det är viktigt att vid behov tala med någon om känslorna, om ångesten och varifrån den kommer. Dock finns det olika aktiviteter och övningar man kan använda sig av när man känner ångest, som hjälper en klara av de svåra stunderna.

Ett simpelt råd som det alltid är bra att börja med är att fokusera en stund på andningen. När vi känner ångest blir andningen ofta ytlig. Genom att använda t.ex. 3 minuter på att andas djupt in, och ut, hjälper vi kroppen varva ner lite och samtidigt förankrar vi oss i stunden. Andningsövningarna går bra att koppla ihop med mindfulnessövningar. Stresscoachen har många färdiga övningar här.
Ofta är det bra att göra något konkret för att få lite paus i ångesten. Det handlar inte om att försöka dölja känslorna, utan om att förankra sig i stunden med lämplig mängd aktivitet. Det gäller att hitta aktiviteter som fungerar för en själv. Exempel på aktiviteter man kan göra är något kreativt som t.ex. måla, rita, sjunga eller spela spel, lösa korsord eller sudoku, gå på en promenad i frisk luft, yoga, tala med en vän eller titta på en bra film eller serie.

Om ångesten förekommer ofta och om det känns som att man inte kan hantera den är det mycket viktigt att söka hjälp. Hjälp finns att få hos oss, men också via t.ex. skolhälsovårdare, kurator, Krisjouren för unga, Folkhälsan och hälsocentralen. Vår rådgivningstelefon är öppen vardagar kl 9-16 och unga och unga vuxna har tillgång till 3 kostnadsfria besök. Bli inte ensam!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar