tisdag 13 februari 2018

"Det gör fortfarande ont när jag tänker på alla ord jag fick höra om mig själv, ord som fortfarande ekar inom mig"

Vi talar och skriver mest om förhållandet till mat, vikt, kroppsbild och motionerande, men vardagen innehåller många andra element som påverkar en persons välmående. Något vi vill lyfta fram i detta inlägg är mobbning. Citatet i rubriken kommer från en artikel där Hanna Lanquist berättar om sina erfarenheter som mobbad. Beskrivningar som säkert allt för fler kan känna igen sig i, från smärtsamma ord till stark skam.

Mobbning finns i många variationer. Friends.se definition är följande: "Med mobbning menas upprepade kränkningar mot en person under en längre tid. Det finns många olika sorters mobbning - fysisk, psykisk eller verbal mobbning". Enligt Friends.se är verbal mobbning den vanligaste formen vilket då brukar innebära negativa kommentarer.

En av orsakerna till att vi upplever att vi ska lyfta fram detta med mobbningen är att det är så vanligt bland personer som insjuknar i en ätstörning. Mobbningens spår är tydliga, såren ofta djupa och ärren finns så länge. Det som för en som mobbar, och en som ser på utan att blanda sig i, kan upplevas som skämtande och roligt kan bli den andras mardröm i åratal. Som behandlare känner man sig alltid lika ledsen när man hör en människa beskriva vilken mardröm skoltiden har kunnat vara för den som har blivit mobbad.

Mobbning är mycket mer än dåliga skämt eller att lite retas. Förutom i skolan förekommer mobbning i många andra sammanhang och även efter barn- och ungdomstiden. Mobbning är traumatiserande och objektet är lika mycket av ett offer som någon som råkar ut för ett slumpmässigt våldsdåd.

Som klasskamrat, medmänniska, förälder och lärare har man ansvaret att ta tag i mobbningen när man vet, eller tror, att det förekommer. Och till dig som är eller har blivit mobbad - bli inte ensam, sök hjälp!
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar