Det finns nämligen ett rätt allmänt problem med totalförbud. Det går mycket ofta till så att det man inte har tillåtelse att äta blir det man mest har lust till. Sen kanske det ögonblick kommer när man inte kan hålla emot, och då slukar man i sig betydligt mer än vad man skulle äta om det inte var "förbjudet". Är det plus minus noll då?
Frågan är varför det så ofta är allt eller inget? Vi rekommenderar att startpunkten i fundering kring ätande och kost skall vara regelbundenhet och mångsidighet. Problem uppstår då man inte äter tillräckligt ofta och/eller tillräckligt med mat. Då blir man, helt naturligt, hungrig och hungrig på ett sätt där man känner att man hela tiden har lust att äta något. Då har man också ofta lust till det som i allmänhet anses vara ohälsosamt. Det viktigaste är alltså att se till att man har grundpelarna på plats.
När man inte ersätter måltider med godsaker, utan äter regelbundet, mångsidigt och balanserat finns det oftast en helt naturlig plats för godsakerna i livet, i vardagen. Pöperöproffa skriver att hans rekommendation är godsaker 4-7 gånger i veckan vid sidan om bra ätande. Det gäller för var och en att äta på det sättet som fungerar för en själv, en egen individuell balans. Allt med måtta!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar