måndag 21 november 2016

Sifferfällan - hur mycket behöver vi fundera på kalorier och kilogram egentligen?När det gäller ätstörningar är det ytterst vanligt att siffror har en mäktig roll. Den som lider av en ätstörning funderar på siffror dag ut och dag in. Någon räknar frenetiskt kalorier, en annan går på vågen flera gånger om dagen. Det blir som om siffrorna skulle sitta i högsta domstolen och avgöra vem som är bra, aktiv och duglig. Men det gäller inte endast allvarliga ätstörningar, det är i allmänhet rätt vanligt att man försöker reglera sitt ätande och sin kropp och siffror känns ju trygga för det ändamålet.

Men när man faktist funderar på det, med eftertanke, är det verkligen där vårt människovärde ligger? Kilogram, några siffror som berättar om hur mycket vår kropp väger och kalorier som beskriver hur mycket energi det finns på en tallrik. Det är något så väsentligt som faller bort. Vad annat kan din kropp erbjuda än några siffror? Vad möjliggör din kropp, vad kan du se, känna och göra tack vare din kropp? Varför blir kroppen en fiende då den egentligen strävar efter att vara en vän? Och vad annat finns på din tallrik än en rad siffror i en viss ordning? Maten, som ger oss energi att gå i skola, att gå på hobbyn efter skolan, att jobba, att träffa vänner. God mat, njutningsfull mat, en fräsch sallad med halloumi och jordgubbar på sommaren eller en härligt mustig gryta på hösten. Varför blir detta mindre viktigt?

Det är helt klart att det finns situationer då det är befogat att man uppföljer kaloriintag och vikt, men för övrigt är det värt att stanna upp och fundera om siffrorna har tagit övergrepp i ditt liv. Stoppa undan vågen och bjud kroppen på lite avslappning. Köp den nya yoghurten du önskat smaka på, och smaka riktigt med eftertanke och glöm bort att det finns siffror på burken. Istället för att fundera på när och hur mycket du får äta, känn efter när din kropp behöver näring. Ät, njut, känn efter när mättnadskänslan når dig. Lär känna det fina system kroppen erbjuder för regleringen av ätandet. Fortsätter du på sifferstigen kan det hända att du upptäcker att du aldrig riktigt kommer fram.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar