måndag 13 november 2017

No pain, no gain? Om sund träning.




Både unga och föräldrar frågar oss en hel del om motionerande och tränande. Vi är säkert alla eniga om att motionerande är hälsosamt och ett bra sätt att ta hand om kroppen, när man gör det på rätt sätt. Och med rätt sätt syftar vi inte på någon enskild idrottsgren eller mängd, utan här tänker vi på helheten. Även här gäller det att beakta det att vi är alla olika från det som intresserar oss till det som våra kroppar är bäst anpassade till. Vi lyfter gärna fram bondförnuftet som motvikt till alla tips man hittar på median som kan vara mycket vilseledande ibland.

När man funderar på utgångspunkten för tränandet så är det bra att fundera varför man tränar och för vem. Vilket är syftet? Att må bättre, orka bättre, få styrka och ha en hobby som känns bra? Eller är det ett försök att öka på självförtroendet om man i utgångsläget inte mår riktigt bra med sig själv? Tränar man för att man tycker att både kompisar och dom man följer på sociala median tränar hela tiden och man vill inte känna sig sämre? Tränar man för att försöka ändra på sitt utseende, för att försöka kunna vara mer nöjd med sin kropp? Vi tycker det är viktigt att komma ihåg att inga yttre omständigheter får inre illamående och stark osäkerhet att försvinna. Den träningen skall ske i tankarna, och det är dom resultaten som bär.




Ju intensivare man tränar, desto viktigare är det med vilodagar. När syftet är att öka på muskelstyrkan, måste kroppen och musklerna få vila ut ordentligt mellan passen. Gällande lugnare former av motionerande som promenader och simning är det inte lika noga med vilodagarna. Men det vi alltid vill framföra är att man ska sträva efter att lyssna på kroppen. Har man planerat in träning någon dag man känner sig jätte trött och sliten, då kan nog kroppen tacka en när man den dagen istället väljer att ta en bra ställning i soffan med en bra bok eller serie.




Det är inget fel på att vara målmedveten i sitt tränande, men samtidigt är det bra att komma ihåg att träning behöver definitivt inte vara något speciellt målinriktat. Vardagsmotion är också motion, och ett ypperligt bra sätt att röra på kroppen. Träning är inte mindre värt när man tar cykeln till skolan än när man har med sig pick och pack och har ställt sig in på en timmes träning på konditionssalen.

Som sagt är motionerande något vi gärna uppmuntrar både unga och vuxna att göra. Men tänk gärna mindre på "måste" och mera på "vill". Motionerande behöver inte kännas som stark ansträngning i kroppen under eller efter träningen, utan njut också av känslan att ha sträckt på dig, fått frisk luft, att kroppen har fått röra på sig. Kroppen tackar, sinnet tackar!




<3: Ira&Julia

- Medverkande i texten vår fysioterapeut Iida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar