torsdag 6 april 2017

Godsaker eller ej?

Godsaker, sötsaker, godis, chips.. Det finns många åsikter om hur man skall förhålla sig till godsakerna med allt från totalförbud till allt tillåtet. Det är också svårt att ge en absolut rekommendation. Vi är alla olika och det viktigaste är att få ett bra samspel med egen kropp och kost.




"Karkkilakko" hör man ju ofta talas om. Delvis upplever många att det är det lättaste sättet att bryta ett mönster av att man sitter och stoppar i sig mer godis än man vill. Delvis lever helt klart en tanke om att en hälsosammare livsstil innebär nolltolerans när det gäller godsaker. Det vill vi ifrågasätta.

Det finns nämligen ett rätt allmänt problem med totalförbud. Det går mycket ofta till så att det man inte har tillåtelse att äta blir det man mest har lust till. Sen kanske det ögonblick kommer när man inte kan hålla emot, och då slukar man i sig betydligt mer än vad man skulle äta om det inte var "förbjudet". Är det plus minus noll då?

Frågan är varför det så ofta är allt eller inget? Vi rekommenderar att startpunkten i fundering kring ätande och kost skall vara regelbundenhet och mångsidighet. Problem uppstår då man inte äter tillräckligt ofta och/eller tillräckligt med mat. Då blir man, helt naturligt, hungrig och hungrig på ett sätt där man känner att man hela tiden har lust att äta något. Då har man också ofta lust till det som i allmänhet anses vara ohälsosamt. Det viktigaste är alltså att se till att man har grundpelarna på plats.

När man inte ersätter måltider med godsaker, utan äter regelbundet, mångsidigt och balanserat finns det oftast en helt naturlig plats för godsakerna i livet, i vardagen. Pöperöproffa skriver att hans rekommendation är godsaker 4-7 gånger i veckan vid sidan om bra ätande. Det gäller för var och en att äta på det sättet som fungerar för en själv, en egen individuell balans. Allt med måtta!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar